Reklama
 
Blog | Vladimir Multrus

Po Frankfurtu jezdím na kole

V Respektu 26 me zaujal clánek s podtitulem "Andelská vstrícnost se cyklistum nevyplácí". Zcela souhlasím s kritickým prístupem autora k tomuto problému a srovnáním mezi Frankfurtem a Prahou bych chtel prispet k diskusi. P.S. Omlouvám se, na nemecke klávesnici nemám hácky, ale snad to ctenáre s prumerným IQ neodradí.Pokud ctenári najdou clánek se stejným titulem na mém blogu "Multrus" s nesmyslným textem, byl to jen test, omlouvám se.

Lituji Prazáky,sice vlastnící bycikl, ale radeji jej mají odstavený ve sklepu nebo jinde, nez aby riskovali zmrzacení v síleném automobilovém provozu. Snazím se rozpomenout, kdy jsem pri navstevách Prahy videl cyklistu v centru. Ani jednoho!!
Nedovedu si predstavit, ze bych se snazil Jecnou ulicí dostat na kole z Karláku na Mírák a zpátky Zitnou. Jedine po chodníku a to je zakázáno, nehlede ze bych se nevyhnul nadávkám chodcu.

Ve Frankfurtu, kde bydlím, je na stestí situace zcela jiná. V centru i na predmestích jsou ulice a hlavní trídy vyznaceny 2 metry sirokými pásy pro cyklisty, casto v obou smerech, ty jsou pro automobilisty TABU!

Takze dávám prednost sednout na kolo, nez cekat na podzemní dráhu, která je preplnená a má casto zpozdení. Bydlím ve ctvrti Sachsenhausen na jizní strane reky Mohuce, na kole jsem v centru za dvacet minut pohodlné jízdy na cerstvém vzduchu. Není problém tam vyhledat jedno z cetných parkovist, kde je mozno pripoutat kolo k pevným stánkum (i ve Frankfurtu se krade).

Samozrejme i ve Frankfurtu vládnou auta. Cyklista si musí zvyknout na rychle kolem nej projízdející automobily, pro zrucného kolare zádný problém. Zeny a deti se proto casto vyhnou na chodník, kde se proplétaji mezi chodci. Ale nikdo jim nenadává, pokud to delají setrne a s ohledem.

Ale i v okolí mesta je cyklistum k disposici hustá síť, kolem obou stran Mohuce vedou asfaltované stezky, po kterých je mozno jet desítky kilometru a uzívat si krásy krajiny.

Vím, ze v centru Prahy je situace slozitejsí pro jeho starobytost. Ale nekde se zacít musí!! Ze naplánované trasy se nakonec neuskutecnily je smutné a neodpustitelné.

Proto preji, aby propagacní akce „Týden bez aut“ prinesla pokrok i cyklistum. A kdyz to nepujde po dobrém, protestujte!!!! Kazdý, kdo má kolo s fungujícím zvonkem, by se mel dostavit ve smluvený termín na Václavák (i necyklisté budou vítáni, kdyz si koupí zvonek).

Kdyz se to jednou podarilo klícovým konzertem, proc ne zvonkovým?

Reklama